Smaczna, chrupka, ze składników najwyższej jakości – właśnie taka powinna być oryginalna pizza, i takiej warto szukać, jeśli przyjdzie na nią ochota. Co, jak okazuje się niejednokrotnie, wcale takie łatwe nie jest. Najróżniejszych pizzerii działa na rynku bardzo dużo, lecz tylko o niektórych z nich powiedzieć można, że serwują najwyższe jakościowo potrawy. W innych Pizza w pizzeria Poznań po prostu jest, jednym będzie smakować mniej, innym więcej, lecz do ideału naprawdę jej będzie daleko. Po pierwsze kluczowe są składniki. Jeśli pizza faktycznie smakować ma tak jak we Włoszech, to nie ma miejsca na żadne kompromisy. Będzie to dotyczyć tak naprawdę większości tego, co znajduje się w cieście, to znaczy i mąki, i pomidorów, i wszystkich innych dodatków, typu sery czy zioła. Na przykład porównując pomidory rosnące na słonecznych stokach Sycylii z krajowymi, to od razu wyczuje się ogromną różnicę w smaku.
Nawet ta niewielka ilość oliwy, jaka jest dodawana do sosu czy ciasta także może bardzo wpłynąć na ostateczny smak. Bardzo ważna jest też odpowiednia świeżość stosowanych składników, użycie zleżałych czy przeterminowanych nie tylko zaważy na jakości, ale może też być powodem jakiegoś zatrucia pokarmowego. Także mrożonki niezbyt smacznie smakują, i pizzerii, które je wykorzystują także warto unikać. W części pizzerii {można jest możliwość podejrzenia kucharzy w czasie pracy, da się wtedy też spojrzeć na składniki, których oni używają i ocenić ich jakość. Jeśli do kuchni nie będzie dostępu, to jakość użytych składników ocenić będzie można po tym, co się dostanie na talerzu.
Rozwodniona i mało apetycznie wyglądająca pizza jest sygnałem, że kucharzom niekoniecznie zależy na najwyższej jakości. Ogromne znaczenie dla końcowego smaku ma też piec. Dobra pizzeria Poznań nie będzie używać elektrycznych, a wyłącznie opalane drzewem, o ile nie zabronią tego regulacje wiążące się z dbaniem p przyrodę. Kamień znacznie również się rozgrzewa i może uzyskać większą temperaturę, a poza tym lekko wchłania wilgoć, co sprawia że ciasto jest świetnie wypieczone, a przy tym chrupiące.